Ramona Lek, onze oedeemfysiotherapeut (werkend volgens de methode Vodder) stimuleert aan de hand van manuele technieken het lymfstelsel om het teveel aan vocht (zichtbare en onzichtbare oedemen) af te voeren zodat het oedeem (de zwelling) af zal nemen. Deze therapie richt zich op het afvoeren van vocht, beïnvloeden van de spieren rond de vaten en het zenuwstelsel door de cel en zijn omgeving te laten herstellen.

Behandelingsmogelijkheden:

 • Manuele lymfedrainage
 • Compressietherapie
 • Oefentherapie
 • Ademtherapie
 • Voorlichting
 • Lymftaping

Wat is lymfoedeem

Lymfe is een helder vocht dat circuleert in en rondom de weefsels van het lichaam. Via lymfevaten en lymfeknopen worden afvalstoffen uit de weefsels weggevoerd.
Lymfoedeem ontstaat door een abnormale ophoping van eiwitten en vocht in het lichaam. Het evenwicht tussen aanvoer en afvoer van vocht is verstoord geraakt. Dit kan leiden tot verschillende klachten, zoals: zwelling, vermoeid en zwaar gevoel, moeite met bewegen, pijn, infecties en huidafwijkingen.

Hoe wordt manuele lymfdrainage uitgevoerd?
Lymfdrainagemassage verschilt sterk van klassieke massage. De massage is gericht op het aanzetten van gezonde lymfeklieren, en de weg hiernaar toe vrij te maken. Hierdoor kan het vocht dat opgehoopt is in een bepaald gebied, draineren op een andere kliergroep. De massage is oppervlakkig en bedoeld om de huid en onderhuid pompend te vervormen in het natuurlijke verloop van de lymfvaten of - na ingrepen - in het verloop van nieuwe alternatieve afvoerwegen. Daarnaast worden ook diepere technieken toegepast.
Om de vorming van alternatieve afvoerwegen te stimuleren moet de behandeling ook op gezonde gebieden van het lichaam (zoals de hals, de liezen, de gezonde borstzijde, de rug en de buik) worden uitgevoerd.

Door het aanleren van een juiste ademhalingstechniek kunnen we de veneuze en lymfogene afvoer beïnvloeden. De ademhaling werkt als een soort druk-zuigpompmechanisme, waardoor het ondersteunt lymfoedeem af te voeren.

De drainage kan ondersteund worden door gebruik van zwachtels. Dit versterkt het effect van de spierpomp, waardoor vocht beter afgevoerd wordt. Als het lymfoedeem door de therapie is verminderd kan indien nodig met een elastische kous worden gezorgd dat de weefseldruk gehandhaafd blijft, zodat het oedeem niet terug kan komen.

Lymf Taping is uitermate geschikt om lymfedrainage te ondersteunen. De speciale CureTape® heeft dezelfde elasticiteit als de huid en kan met een speciale techniek worden aangelegd, zodat lymfevocht versneld kan worden afgevoerd.

Tot slot worden bewegingsoefeningen en oefentherapie middels een oefenprogramma (ter verbetering van de spierkracht en de conditie) als een belangrijk onderdeel van de therapie gezien.

Klachten die behandeld kunnen worden met manuele lymfdrainage zijn:

 • Algemene preventie en therapie door verbetering van de kwaliteit en kwantiteit van het intern watermilieu en de immuniteit .
 • Primair lymfoedeem (aangeboren misvorming van het lymfvaatstelsel).
 • Secundair lymfoedeem na (operatieve) behandeling van borstkanker, ook als daarbij de lymfklieren in de oksel zijn verwijderd (okselkliertoilet) al dan niet in combinatie met chemotherapie en radiotherapie 
 • Sport-, trauma-, postoperatieve oedemen (zwellingen ontstaan na sport- en andere ongevallen, na operaties, CRPS-I en zwellingen) 
 • Chronisch veneus oedeem dat vaak gepaard gaat met ulcus cruris (open been)
 • Spataderen (varices)
 • Klachten aan het viscerale systeem (de inwendige organen met bloedvaten en het lymfestelsel; de lever, de nieren (allergieën), de darmen (ziekte van Crohn), de milt)
 • Huidaandoeningen zoals littekens of andere huidintrekkingen
Voor meer informatie vraag naar onze folder 'oedeemfysiotherapie'