Skip to main content

Fysiotherapie bij longproblemen

Fysiotherapie bij longproblemen

Wanneer u COPD heeft, kan dit ingrijpende gevolgen hebben voor uw kwaliteit van leven hebben. Door ontstekingen in uw longen kunnen er vervelende klachten ontstaan zoals benauwdheid, hoesten, kortademigheid, vermoeidheid, en afname van uw spierkracht. Wanneer bij u de diagnose COPD wordt vastgesteld, betekent het vaak dat u uw leven anders moet gaan indelen. De eerste stappen die bij de huisarts worden gemaakt zijn meestal longfunctietesten om vast te stellen hoeveel uw longfunctie is verminderd. COPD heeft een gradatie van GOLD 1 t/m 4, waarbij GOLD 1 de minst en GOLD 4 de meest gevorderde stadium betreft.

COPD kan niet genezen worden, maar u kunt wel leren om hier zo goed mogelijk mee om te gaan. Misschien vindt u dit moeilijk of durft u zich niet goed in te spannen omdat u steeds benauwd wordt.
Onze fysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in COPD en kunnen u hierbij helpen. Heeft u GOLD 3 of 4? Dan kunt u zich via een verwijzing van uw huisarts aanmelden voor fysiotherapie. Heeft u een lichtere vorm van COPD dan biedt ons beweegprogramma <link naar beweegprogramma COPD> een uitkomst.

Wat kan fysiotherapie voor u betekenen?

Onze fysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in het behandelen van mensen met longproblemen en kunnen u deskundig begeleiden bij het verbeteren of op peil houden van uw conditie. In overleg met u en afgestemd op uw situatie stelt de fysiotherapeut een trainingsprogramma op ter verbetering van uw conditie. Eventueel krijgt u oefeningen voor bijvoorbeeld uw ademspieren en arm-, been of rompspieren. De doelstelling is dat uw vertrouwen in het lichaam groeit en dat u leert in te schatten welke beweging past bij de vorm van de dag.

Behandeling bestaat o.a. uit:

  • Inzicht verkrijgen in de oorzaak en het gevolg van uw klachten
  • Het op peil brengen van uw conditie door inspanningstraining en spieroefeningen
  • Het aanleren van een effectieve manier van slijm losmaken (huffen) en of te geven (huffen en gecontroleerd hoesten)
  • Ademoefeningen om uw kortademigheid te verminderen
  • Leefstijladviezen, zoals stoppen met roken, gezonde voeding, gebruik van uw medicijnen

Heeft u COPD en wilt u graag aan uw gezondheid werken? Maak dan nu een afspraak.

Wie helpt u?

Voor fysiotherapie bij COPD kunt u bij ons terecht bij:

Corné Hekkema

Algemeen fysiotherapeut
Voorzitter van het SchouderNetwerk Groene Hart

Bjorn van der Voort

Algemeen fysiotherapeut
Voorzitter van het SchouderNetwerk Groene Hart