Skip to main content

Etalagebenen

Etalagebenen

Wat zijn etalagebenen? (claudicatio)

Claudicatio, oftewel, etalagebenen is een vaatprobleem en wordt veroorzaakt door slagaderverkalking. Wanneer u een eindje gaat lopen, krijgen de beenspieren te weinig zuurstof door de nauwe slagaderen. Daardoor krijgt u pijn, kramp of een doof gevoel in uw been. Als mensen pijn krijgen tijdens het lopen en hierdoor even moeten rusten, doen zij net alsof zij naar etalages kijken. Hier komt de naam etalageziekte vandaan.

Fysiotherapie bij etalagebenen

Met etalagebenen heeft u een vergrote kans op andere hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct of beroerte. Het is belangrijk om zoveel mogelijk te bewegen. Wat nog beter werkt is looptraining onder begeleiding van een fysiotherapeut. Dit zorgt voor vermindering van uw pijn.

Onze fysiotherapeut Bjorn van der Voort is lid van het ‘Chronisch ZorgNet’, het landelijk netwerk voor etalagebenen, hartpatiënten en COPD, en is dus gespecialiseerd in mensen met hart- en vaatproblemen.

Behandeling bij etalagebenen

De fysiotherapeut bespreekt uw klachten en doet een aantal tests op de loopband. Op basis van de resultaten van de looptest en uw klachtenpatroon stelt hij een persoonlijk traningsschema op. De eerste weken wordt u intensief getraind, dit bestaat o.a. uit looptraining.Daarna krijgt u een trainingsschema om ook zelf aan de slag te gaan, dit is erg belangrijk. Naast looptraining gaan we ook kijken hoe u uw levensstijl kunt aanpassen en gezonder kunt leven.

De behandeling bestaat uit:

  • Looptherapie met als doel: verbeteren van uw looppatroon, vergroten van loopafstanden, pijnvermindering in de benen, aangenamer traplopen.
  • Leefstijlprogramma met als doel: gezond voedingspatroon, gezond gewicht, stoppen met roken, omlaag krijgen van de bloeddruk/cholestrol.

Vergoeding bij etalagebenen

Op verwijzing van een huisarts of specialist worden er 37 behandelingen uit de basisverzekering vergoed voor patiënten met etalagebenen (claudicatio). U hoeft dus geen aanvullende verzekering te hebben bij uw zorgverzekeraar.

Heeft u last van etalagebenen en wilt u graag uw gezondheid verbeteren? Maak dan een afspraak

Wie helpt u?

Voor etalagebenen / claudicatio kunt u bij ons terecht bij:

Bjorn van der Voort

Algemeen fysiotherapeut