Rijnland Heup Knie Netwerk 

Vanuit het Alrijne (voorheen Rijnland) ziekenhuis worderijnlandheupenknienetwerkn er netwerk-bijeenkomsten georganiseerd voor (aangesloten) fysiotherapeuten in de regio. Tijdens deze bijeenkomsten worden nieuwe ontwikkelingen, behandelprotocollen en actuele onderwerpen op het gebied van de revalidatie na een totale knie - en totale heup operatie besproken. Onze praktijk heeft zich aangesloten aan dit netwerk.

Revalidatie na operatie of letsel

Een revalidatietraject neemt, afhankelijk van de individuele doelstelling, een aantal maanden in beslag. De therapie moet worden afgestemd op de belastbaarheid van het gewricht (of na operatie van de prothese of het geplaatste materiaal). Ook de genezing en het herstel van de weken delen (huid, slijmvlies, kapsel, spieren) spelen hierbij een rol. Alle aandacht is in de eerste fase gericht op de beweeglijkheid van deze weke delen, het verbeteren van de souplesse van het gewricht, het verkrijgen van een symmetrisch beweeg- en looppatroon met een goede balans en volledige ADL zelfstandigheid. Dit gebeurt altijd middels één op één begeleiding van een fysiotherapeut, die tevens in uw revalidatie ook een coachende rol heeft. Dit om u zo goed mogelijk door alle fases van uw revalidatietraject te begeleiden. In onze oefenzaal zijn alle materialen aanwezig om dit te realiseren en wordt er getraind op professionele apparatuur. In de tweede fase wordt de aandacht gericht op uitbreiding van beweeglijkheid, looptechniek en -afstand en het vergroten van de kracht en coördinatieve eigenschappen van het herstellende deel of gewricht. Ook hierbij stellen wij het trainingsschema op aan de hand van uw wensen en de individuele trainingsdoelen (rekening houdend met bijkomende en overige aandoeningen).

Zorg blijven leveren

Het KNGF heeft naar aanleiding van signalen die we vanuit onze achterban ontvingen, ingebracht dat huisartsen een dringend beroep blijven doen op de inzet van fysiotherapeuten. Ons wordt gevraagd om noodzakelijke fysiotherapeutische zorg te blijven leveren.

Om schouder aan schouder met huisartsen en medici te staan. Als primair aanspreekpunt voor houding- en beweging gerelateerde zorg, zodat huisartsen en ziekenhuizen niet nog meer belast worden. Denk aan bijvoorbeeld valtrauma’s van ouderen, het op de been houden van cruciale beroepsgroepen, fundamentele klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat en zorgen dat mensen langer thuis kunnen blijven om ziekenhuizen te ontlasten.